Święcenie pokarmów

W Wielką Sobotę Kościół trwa na adoracji przy Grobie Pańskim, rozważając śmierć Chrystusa.

Tradycyjnie w Wielką Sobotę dokonywany jest obrzęd poświęcenia pokarmów spożywanych następnie podczas śniadania w Niedzielę Wielkanocną. Pokarmy przynoszone są najczęściej w wiklinowych koszyczkach przyozdobionych wstążkami, białymi serwetkami i gryszpanem. Wśród święconki nie może zabraknąć chleba- to pamiątka cudownego rozmnożenia chleba przez Jezusa na pustyni w celu nakarmienia słuchających go tłumów; jaj- symbolizujących nowe życie; mięsa- na pamiątkę baranka paschalnego; baranka- symbol zwycięstwa życia nad śmiercią; soli- symbol życia i trwałości, chrzanu- symbol męki Pańskiej. w Wielką Sobotę kapłan dokonuje również poświęcenia wody, którą wierni zabierają do swoich domów aby wykorzystać ją w domowych kropielnicach lub w czasie kolędy.